Podpredsedníčka Národnej rady SR navrhuje prijatie zákona o obetiach trestných činov

15.03.2013 Bratislava

Podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová dnes vystúpila v rozprave k vládnej novele zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi a novele trestného zákona, ktorou sa má zabezpečiť transpozícia dvoch smerníc Európskeho parlamentu a Rady: o boji proti sexuálnemu zneužívaniu detí a proti detskej pornografii a o boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Chce vidieť reálny pokrok pri zabezpečovaní práv, podpory a ochrany obetí trestných činov (vrátane zneužívaných detí a obetí obchodovania s ľuďmi). Na Slovensku totiž obete stále ťahajú za kratší koniec, štát akoby ich potreby nevidel. Na základe európskeho práva má pritom každá členská krajina povinnosť zabezpečiť obetiam trestných činov aj bezplatné služby právnej a ďalšej pomoci, dôstojné zaobchádzanie a primerané odškodnenie. „Aj keď sa tvárime, že máme dobre nastavené procesné práva obetí, ich uplatnenie v praxi je veľmi limitované. Tisícky obetí (na rozdiel od páchateľov) tak zostávajú bez pomoci. Upozorňujú na to akademické kruhy, profesné skupiny, mimovládne organizácie i hodnotenia zahraničných expertov,“ tvrdí Jurinová.
Jurinová vidí v súčasnom systéme niekoľko faktických prekážok v zabezpečovaní reálnej pomoci obetiam. „Spôsob informovania obetí o ich právach a zabezpečenie právnej a inej pomoci v praxi je veľmi formálny, jeho zmysel často nechápu ani sami „informátori“ – teda policajti, ktorí ako prví prichádzajú do styku s obeťami a je veľmi žiaduce v budúcich úpravách myslieť aj na túto okolnosť,“ žiada Jurinová. Podpredsedníčka NR SR ďalej poukazuje aj na fakt, že sieť mimovládnych organizácií, ktorá by mala poskytovať európskymi normami definované bezplatné služby pre obete, je na hranici existencie. „Samotná informácia nijako negarantuje prístupnosť a kvalitu potrebnej služby. Predovšetkým preto, že služby poskytujú mimovládne organizácie, ktoré nemajú zabezpečené existenčné podmienky a namiesto toho, aby rozširovali a skvalitňovali svoje služby, zanikajú alebo bojujú o vlastné prežitie,“ dodala podpredsedníčka.
Podpredsedníčka Národnej rady vidí riešenie v prijatí samostatného zákona o obetiach trestných činov. Nadrezortný prístup, koordinácia a komplexné ošetrenie tejto problematiky by mohlo viesť k systému, v ktorom obete trestných činov budú mať skutočný prístup k bezplatnej právnej a inej pomoci a odškodneniu. „Máme k dispozícii príklady dobrej praxe i skupiny odborníkov s medzinárodným renomé ochotných spolupracovať. Hlavným cieľom je dosiahnuť nielen legislatívne bezchybné zákony, ale vytvoriť podmienky pre reálny pokrok v eliminácii násilnej trestnej činnosti a pomoci obetiam zločinov,“ tvrdí Jurinová. Podpredsedníčka Národnej rady vyzvala predstaviteľov exekutívy k spolupráci na vytvorení takejto právnej normy.

Janka Šípošová,
poradkyňa podpredsedníčky NR SR
 

Vyberte región